Language: HREN

#bezsrama

Natalitet nam je nizak, broj legalno induciranih pobačaja se smanjuje i vrlo rijetko koristimo kontracepciju. To nas dovodi do zaključka kako se Hrvati rijetko seksaju. No, 2016. godine podaci objavljeni na 24sata.hr pokazuju kako se Hrvati seksaju 134 puta godišnje, što bi bilo otprilike svaki drugi do treći dan.

Kako učimo o seksu i koliko zapravo znamo o kontracepciji?

01

Gdje je stao spolni odgoj u Hrvatskoj?

Točan odgovor

1974. u Zagrebu

Kada je spolni odgoj uveden u drugim zemljama?

Većina europskih zemalja započela je s uvođenjem spolnog odgoja u škole sredinom 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća. U trendu sa zapadnim zemljama u Hrvatskoj se 1965. tiska Seksualni odgoj, knjiga Marijana Košičeka, a nekoliko godina poslije u školskoj godini 73./74. se ekperimentalno uvodi spolni odgoj u neke zagrebačke škole. Većina europskih programa započela je kao dio edukacije u sklopu predmeta poput biologije te je kasnije postala obavezan predmet u kojima učenici uz stručno osoblje uče o seksualnosti, spolnim bolestima i zaštiti.
Spolni odgoj u Hrvatskoj ne postoji, a Hrvati edukaciju traže na www.

Provjeri kada je uveden spolni odgoj u ostalim zemljama

 1. Švedska

  1942.

 2. Njemačka

  1968.

 3. Austrija, Danska, Finska i Švicarska

  1970.

 4. Francuska

  1973.

 5. Nizozemska i Grčka

  1980.

 6. Belgija

  1984.

 7. Slovačka

  1987.

 8. Portugal

  1990.

 9. Cipar

  1992.

 10. Češka

  2010.

Najbolja praksa

Prema mišljenju stručnjaka Europske unije, program spolnog odgoja najbolje provode nordijske zemlje, zemlje Beneluksa, Francuska i Njemačka. U Danskoj svoja iskustva dijele seksualne radnice, homoseksualne osobe i HIV pozitivne osobe, dok u Nizozemskoj seksualni odgoj počinje već u dobi od četiri godine.

02

Pitali smo Hrvate o kontracepciji...

U suradnji s Plivom proveli smo anketu u kojoj je sudjelovalo 1680 žena.

Uzorak

Dob

Obrazovanje

Bračni status

Učestalost pregleda

žena odlazi na ginekološki pregled jednom godišnje i češće te gotovo jednak broj žena smatra da ima dovoljno informacija o metodama kontracepcije

Metode kontracepcije

47%

smatra da je pilula najbolja metoda za sprječavanje trudnoće

95%

smatra da je prezervativ najbolja zaštita od spolnih bolesti

62%

smatra da je prezervativ najbolji za njihovo zdravlje

36%

smatra da je prezervativ najjednostavnija metoda za korištenje

Najčešće korištene metode

TOP 3:

1. prezervativ

2. pilula

3. prekinuti snošaj

Odluka

ispitanica za određenu metodu kontracepcije odlučuje se nakon razgovora s partnerom

03

Najveći farmaceutski izum u posljednih 150 godina

Kontracepcijska pilula je dobila tu titulu 2009. godine, a sve je započelo s jednom ženom

Margaret Sanger

Margaret Sanger, medicinska sestra u New Yorku, borila se za žensko pravo na ekonomsku i društvenu jednakost s muškarcima. Vjerovala je da žene tu jednakost mogu postići samo ako će uz kontracepciju same moći odlučivati o svojoj trudnoći. Riječ je o ženi koja je 1916. godine otvorila prvu američku kliniku za kontrolu rađanja, a usprkos problemu s pronalascima liječnika koji bi ondje radili, omogućila je da 488 žena dobije prvu dijafragmu. Zbog svojih nastojanja je čak osam puta završila u zatvoru. Naime, u to vrijeme se još uvijek smatralo da je rađanje djece sudbina i najvažnija zadaća žene te je stoga kontrola rađanja bila službeno zabranjena. Vrijeme u kojem se borila za ženska prava bila su puno teža nego danas. Borila se protiv nejednakosti, neinformiranosti i zadrtih stavova.

Legendarni novinar i voditelj Mike Wallace ugostio ju je u svome talk showu gdje je u 30-minutnom intervjuu pitao Margaret o njezinim motivima i stavovima te što misli o stavu Crkve.

Već je Prvi svjetski rat promijenio pogled na slobodu žena. Dok se muškarci bore na fronti, žene preuzimaju do tada muška područja i zanimanja, upravljaju plugovima, automobilima, tramvajima, izrađuju granate u tvornicama oružja, upravljaju svojim proračunom, rukuju novcem, primaju plaću i prosvjeduju za njihovo povećanje.
No, stvari se znatnije mijenjaju tek nakon Drugog svjetskog rata kad je pedesetih godina 20. stoljeća razvoj hormonskih kontracepcijskih sredstava postao društveno prihvatljiv i politički moguć.

04

Kako Hrvati uče o seksu 2017.?

Riječ je o podacima iz istraživanja koje je provela Udruga roditelja 'Korak po korak' na uzorku od 400-tinjak roditelja i 150 mladih korisnika portala Maloljetni-roditelji.net.

U prosjeku sa 16

godina mladi u Hrvatskoj stupaju u spolne odnose

1 od 5

nikad ne koristi kontracepciju

76%

djece informacije o spolnosti i zaštiti uglavnom traži na internetu

77%

roditelja smatra da se u školi nedovoljno obrađuje tema seksualnosti i odgovornog spolnog ponašanja

05

Kako je nastala pilula a s njom i lažna menstruacija?

Prva kontracepcijska pilula je lansirana u SAD-u u svibnju 1960. godine pod trgovačkim nazivom Enovid®

Margaret Singer i njena bogata prijateljica Katherine McCormick uvjerile su dr. Gregoryja Pincusa da zajedno proizvedu kontracepcijsku pilulu. Sanger je prilikom razvoja pilule bila svjesna kako će se žene osjećati sigurnije ako će i dalje imati menstruaciju koja će oponašati uobičajen menstrualni ciklus. Ujedno su vjerovali kako će biti manje društvenih prigovora na korištenje hormonskih tableta. Iz tog razloga je osmišljena tableta koja se uzima samo 3 tjedna, tijekom kojih dolazi do krvarenja.

01. Katherine McCormick(s lijeva) 02. Oglas iz 1927. godine 03. Margaret Sanger

Lažna menstruacija se u primjeni kontracepcijskih pilula zadržala sve do danas, a u stručnoj terminologiji zove se 'prijelomno krvarenje'. Mnoge žene i danas koriste tradicionalne kontracepcijske pilule. S primjenom započinju prvog dana menstruacijskog ciklusa, a nakon tri tjedna rade pauzu u trajanju od tjedan dana. Dakle, krvarenje u tom periodu pauze je biološki nepotrebno, ali je sasvim normalno.

06

Mitovi o korištenju kontracepcijskih pilula

Oralna kontracepcija koja se danas koristi sadrži otprilike pet puta nižu razinu hormona u odnosu na prve oralne kontraceptive. U početku se u pilulama nalazilo 100-175 mikrograma estrogena, a danas je riječ o dozi od 20-50 mikrograma. Time su nuspojave i rizici od primjene bitno smanjeni, dok su zaštitni i terapijski pozitivni učinci korištenja kontracepcijskih pilula ostali isti.

Glavni razlozi za nekorištenje hormonske kontracepcije su nedostatak općeg znanja o reprodukciji, neinformiranost o učinkovitosti pojedinih metoda kontracepcije te pogrešne informacije o hormonskoj kontracepciji.

Tri najčešća mita vezana uz pilule:

Pilula uzrokuje debljanje

Današnja, četvrta generacija pilula ima znatno nižu razinu hormona i ne uzrokuje uvijek debljanje. Neke vrste pilula su čak učinkovite u smanjenju simptoma zadržavanja vode.

Pri uzimanju pilule su obavezne pauze

Nema nikakvih medicinskih razloga zbog kojih bi žena trebala uzeti pauzu u korištenju pilula - pa čak ni za 'čišćenje'. Zapravo pauza može biti puno štetnija od stabilnog i neprekidnog korištenja pilula jer može doći do neplaniranog začeća. Svaki puta kada se uzme pauza i ponovno krene s uzimanjem, tijelu je potrebno da se navikne - kao da ih se uzima prvi puta u životu.

Pilula može uzrokovati neplodnost

Ovaj mit možda proizlazi iz činjenice da neke žene koje koriste pilulu kao oblik kontracepcije odgađaju svoju trudnoću do kasnih 30-ih godina, a to je vrijeme kada je njihova prirodna plodnost u padu. Optimalna plodnost žene traje 15-ak godina i najveća je između 20 i 30 godine.

Jeste li znali?

U Hrvatskoj žene u prosjeku provedu kod ginekologa od 5 do 10 minuta.

Ne zaboravite

Tražite informacije od svog ginekologa, idite na redovne preglede i spriječite neželjene posljedice.

#brandstory

powered by